سوالی كه در طول سالیان همواره اذهان عمومی را به خود مشغول كرده این است كه سازمان اطلاعات آمریكا موسوم به سیا از جنگهای خونین مبارزه با مواد مخدر در مكزیك چه سودی می برد؟ چرا سازمانی با امكانات بسیار قابل توجه از مبارزه با عده ای قاچاقچی ناتوان است؟
بنا به گزارش سایت خبری مكزیك 'پوكامادرووردنیوز' كه در 24 آوریل 2011 منتشر شد، ایده آمریكا در مورد جنگ نظامی با مواد مخدر موسوم به 'طرح مریدا' كه در دولت بوش و با هدف به حداكثر رساندن كارایی تلاش برای مبارزه با جرائم در سال 2008 به امضا رسید و كمك 1 میلیارد و 400 میلیون دلاری به دولت كنونی مكزیك برای استفاده از گزینه نظامی در مبارزه با مواد مخدر به یك فاجعه عظیم و خونبار تبدیل شده كه با شتاب به سوی فروپاشی اجتماعی پیش می رود و مكزیك را تبدیل به یك كشور شكست خورده و ناتوان در ساختار اجتماعی و اقتصادی كرده است.
كارشناسان و سیاستمداران در مورد ریشه های خشونت و خونریزی ها اختلاف نظر دارند، اما در بی فایده بودن راه حل نظامی اتخاذ شده توسط 'فلیپ كالدرون' رییس جمهور مكزیك كه به كشته شدن 23 هزار نفر در عملیات های نظامی از سال 2006 تاكنون منجر شده تا حد زیادی اتفاق نظر دارند و معتقدند كه سیاست فعلی شكست خورده و نیاز به تغییرات دارد.
علاوه بر 'طرح مریدا'، سیاست مخرب تجارت آزاد 'نفتا' به پیشنهاد آمریكا نیز به رشد اعتیاد به مواد مخدر و قاچاق آن و جنایات و خونریزی دامن زد. موج تجارت مواد مخدر و قاچاق در مكزیك اصولاً ارتباط بسیار نزدیكی به سیاست تجارت آزاد دارد كه هسته اصلی رشد اقتصادی در آمریكای شمالی را تشكیل می دهد. زیرا باعث مهاجرت گسترده ای از مردم كه به دلیل عدم توانایی رقابت با محصولات كشاورزی یارانه ای از زمین های خود دست كشیده و به مراكز تولید مواد مخدر روی آورده بودند، شد. این به این معنی است كه تجارت آزاد نه تنها اثر مخربی بر اقتصاد بر جای گذاشت، بلكه به ایجاد باندهای قاچاق مواد مخدر نیز كمك كرد و باعث شده است كشوری مثل مكزیك قادر به رقابت اقتصادی با دیگران ولو در زمینه كشاورزی نباشد.
در 40 سال گذشته سیاست آمریكا در مورد مواد مخدر هرگز تغییر نكرده است. دولت آمریكا هرگز سعی نكرده با مواد مخدر مبارزه كند. به همین علت است كه به دولت كالدرون كه گفته می شود با باندهای مافیایی همكاری دارد، دست اتحاد داده است.
**تاریخچه فعالیت سازمان سیا در بازی مواد مخدر
--------------------------------------------------------
سازمان مركزی اطلاعات آمریكا(CIA)، ظاهرا به عنوان سازمانی كه وظیفه جمعآوری و تحلیل اطلاعات درباره حكومتها، شركتها و افراد داخلی و خارجی و ارائه گزارش این اطلاعات به حكومت آمریكا محسوب میشود، اما وقتی پا را فراتر از این تعریف رسمی بگذاریم، سمت ها و نامهای دیگری برای این سازمان نه چندان مخفی، پیدا خواهد شد. تا آنجا كه شواهد مستند و قانع كننده ای از دخالت گسترده سازمان سیا در قاچاق مواد مخدر نیز به دست می آید.
حجم بسیار بالای گردش مالی تجارت مواد مخدر در جهان از مدت ها پیش بسیاری را متقاعد كرده بود كه چنین درآمدهای هنگفتی نمی تواند تنها به جیب قاچاقچیان سرازیر شود و سازمان های امنیتی در ماجرا نقش اساسی دارند. اگرچه این تحلیل درست به نظر می رسید، اما بدون مستندات كافی نمی شد در باره آن اظهارنظر كرد. تحقیقات افراد مستقل كه زندگی بسیاری از آنها نیز فدای كشف این حقیقت شده است، پرده های بسیاری را كنار زده و مستندات كافی در جهت متهم كردن سرویس های امنیتی به خصوص 'سازمان مركزی اطلاعات آمریكا' را فراهم كرده است.
ارتباط بین سازمان سیا و قاچاق مواد مخدر مسألهای شناخته شده برای افكار عمومی جهان و بالاخص آمریكا نیست. رسانههای آمریكایی تمام سعی خود را كرده اندد تا از سازمان سیا حفاظت كرده و مردم عادی را در بیخبری نگه دارند. 'كارل برنشتاین' ژورنالیست و محقق آمریكایی كه در افشای رسوایی واترگیت در دوران ریچارد نیكسون تأثیر به سزایی داشت، در سال 1977 و طی مقالهای در مجله 'رولینگاستون' بدین موضوع پرداخت، اما رسانههای خبری آمریكا این گزارش را در بایكوت خبری قرار دادند، زیرا تمایلی نداشتند كه افكار عمومی این كشور درباره این موضوع مطلع گردند.
در ماه اوت سال 1996 میلادی 'گری وب' روزنامه نگار آمریكایی تبار(1955-2004) و گزارشگر روزنامه 'سان خوزه مركوری' و برنده جایزه ادبی پولیترز، با ارایه بیش از 8000 سند محرمانه در كتاب خود تحت عنوان 'اتحاد تاریك'(Dark Alliance)، رابطه سازمان اطلاعاتی آمریكا موسوم به 'سیا' با قاچاقچیان موادمخدر را فاش كرد و هدف از همكاری این سازمان با كارتل های مواد مخدر را پر كردن خزانه و انجام عملیات های مخفی جهت اجرای اهداف شوم اعلام نمود.
'گری وب' در مقاله خود فاش كرد كه تاریخچه ارتباط سازمان سیا با قاچاقچیان موادمخدر به دهه 70 میلادی بازمی گردد كه در دهه 90 به اوج رسید. از دهه 80 میلادی آمریكا جهت مقابله با حضور نظامی روسیه در افغانستان، معادل 2 میلیارد دلار در كارتل های موادمخدر افغانی سرمایه گذاری كرده است و همچنین این سازمان با قاچاقچیان موادمخدر در آمریكای لاتین نیز همكاری داشته است. بنا به اسناد منتشر شده، در آمریكا پول به دست آمده از تجارت مواد مخدر به عنوان پول مشروع وارد بورس وال استریت می شود. یعنی بزرگترین پولشویی جهان اتفاق می افتد و دولت آمریكا می تواند هزینه های مداخله گری در جهان را بدون اینكه ردی در بودجه داشته باشد، تامین كند.
'جان كلمن' در كتاب جنجالی 'كمیته 300' به بررسی تجارت مواد مخدر از زاویه ای دیگر می نگرد و با صراحت می گوید كه تجارت مواد مخدر را دربار انگلیس و شخص ملكه سازماندهی می كند. سرویس های امنیتی غربی و افراد وابسته به دربار در آمریكا و انگلیس در خدمت ملكه هستند.
'الكساندر چاكبرن' و 'جفری كلر' در كتاب 400 صفحهای تحت عنوان 'مرگ سفید؛ سیا و مواد مخدر' 50 سال رابطهی سیا با این سازمانهای جنایی و فروش مواد مخدر را بر روی صفحات كاغذ آوردهاند.
در فصل فصل این كتاب، چاكبرن و كلر جزئیات دقیقی از چگونگی حمل و نقل مواد مخدر به مناطق جنگزدهای همچون 'ویتنام' و 'لائوس' را ارائه میكنند و به وضوح بیان میكنند كه چرا و چگونه یك سرباز آمریكایی میتواند به تنهایی و تحت تاثیر داروهای توهمزای(LSD)، زنان و كودكان روستایی دور افتاده در ویتنام، عراق و یا هر جای دیگری از كره خاكی را به خاك و خون بكشد.
همچنین در این كتاب فعالیتهای سازمان سیا را در قاچاق مواد مخدر یادآور شده و یكی از دلایل حمله به افغانستان را بازگرداندن تجارت مواد مخدر به سازمان سیا و استفاده از منافع اقتصادی بینظیرش عنوان شده است.
'كولتا یانگرز' و 'الین روزین' نیز در سال 2006 در كتابی با عنوان 'مواد مخدر و دموكراسی در آمریكای لاتین: تأثیر سیاستهای آمریكا' و همچنین 'رودنی استیچ' در سال 2007 در كتابی با عنوان 'معتاد كردن آمریكا: اسب تروجان' با اشاره به اسناد و مدارك متعددی پرده از فعالیتهای غیرقانونی دولت آمریكا و بالاخص سازمان جاسوسی سیا در قاچاق مواد مخدر برداشتهاند.
یقینا این سازمان مخوف آمریكایی حاضر نیست كه از یك تجارت چند صد میلیارد دلاری(حدود 600 میلیارد دلار) جهانی و عواید آن چشمپوشی كند. در حالیكه سالیانه صدها هزار نفر در اثر مصرف مواد مخدر جان خود را از دست میدهند، سیا به همكاری خود با سوداگران مرگ ادامه میدهد تا هم از منافع مادی آن بهرهمند شود و هم از شبكه جهانی تبهكاران در جهت رسیدن به اهداف خود سود جوید.
مكزیك خود تولیدكننده عمده مواد مخدر نیست و فقط محل تجارت این كالای مرگبار به حساب می آید. هم اكنون كارتل های مواد مخدر در 6 منطقه وسیع مكزیك كه بخش اعظم خاك این كشور را تشكیل می دهد، در حال فعالیت هستند و تجارت آنها آنقدر پرسود شده كه حتی گاه سیاستمداران را نیز وسوسه می كند تا وارد این تجارت شوند.
پژوهش**ف.د**9123